Rysslands sista tsarfamilj Romanov

2010-05-17 @ 17:30:34
För länge sedan skapade jag ett faktainlägg om Romanov, när jag just hade börjat intressera mig för dem. Nu i efterhand så tycker jag inte att mitt inlägg blev speciellt bra, jag hade t.ex inte ens nämnt Rasputin, Alexeis blödarsjuka och den ryska revolutionen.
Därför skapar jag ett till inlägg med fakta om Romanov. (Jag hoppas att ni ser detta, Sanna och Julia och att raderna inte blir ihoptryckta)
År 1894 gifte sig Nikolai ll Romaonv med Alexandra av Hessen (Tysklands prinsessa) och de blev tsar och tsarinna över hela Ryssland. Men frieriet hade inte varit lätt för Nikolai.
När Alexandra var elva år gammal så hade hennes storasyster nyligen förlovat sig med Nikolais farbror. Efter att bröllopet hade ägt rum, så stannade Alexandra och hennes familj av vid det kejserliga Petehof palatset, där hon träffade den då sextonåriga Nikolai. De tyckte genast om varandra spenderade mycket tid tillsammans.
När det var dags för Alexandra att slutligen åka hem, så gav Nikolai henne en vacker brosch. Överväldigad tog Alexandra emot den, men gav sedasn blygt tillbaka den. Nikolai kände sig stött och gav i stället ringen till sin syster Xenia.
Familjen återvände hem, och allt återgick till det normala igen.
Som en vacker sjuttonåring skulle Alexandra hälsa på hos sin syster Ella i S:t Petersburg. Där träffade hon återigen Nikolai på av de många tillställningar som hon var med på. Han var nu 21 år gammal.
De unga paret förälskade sig i varandra och när Alexandra skulle tillbringa sommaren hos Ella så hälsade Nikolai på henne ofta.
När sommaren var över var de båda två säkra på att de älskade varandra, vilket gjorde Alexandra förtvivlad. Om de gifte sig med Nikolai så skulle hon tvingas att konverteras om till den rysk-ortodoxa kyrkan och bli tvungen att överge den lutherska läran som hon starkt trodde på.
Nikolai och Alexandra träffades igen 1 april, ungefär ett halvår senare. Nikolai bad att få tala med henne i enrum, i vart han friade till henne. Alexandra ville tacka ja, men hon kunde inte.
Detta skrev Nikolai senare i ett brev till en vän:
"Jag försökte förklara för henne, att det fanns helt enkelt inget annat sätt än att hon gav sitt samtycke och att hon inte kunde vägra detta. Hon grät hela tiden och viskade bara då och då: "Nej, kan kan inte." Jag fortsatte ändå att envist upprepa saken (...) fast detta höll på i två timmar blev det ingenting av."

Förvirrad sökte Alexandra sedan upp sin syster Ella för att rådfråga henne. Ella förklarade för henne att skillnaden mellan den rysk-ortodoxa kyrkan och den lutherska läran inte var så stor och att Ella själv hade kommit till a tt tycka om den rysk-ortodoxa kyrkan.
När Nikolai sedan friade ännu en gång så sade Alexandra ja. Detta skrev sedan Nikolai i sin dagbok:
"En underbar oförgätlig dag. Idag är min förlovningsdag med min älskade, oförlikneliga Alix (...) Hela dagen har jag gått omkring som i en dröm utan att riktigt förstå vad som hänt med mig (...) Efter lunch for vi till tant Marys kyrka och hade en tacksägelsegudstjänst. Inte ens nu kan jag riktigt tro att jag är förlovad. Hela världen är förändrad för mig: naturen, människorna, och allt tycks mig så gott och och värt att älska (...) Hon är helt förändrad. Hon är glad och lustig, pratsam och öm.

Alexandra och Nikoai, det officiella fotografiet av deras förlovning
File:Engagement official picture of Alexandra and Nicholas.jpg


Nikolai's far Alexander lll hade dött plötsligt av en njursjukdom, av en ålder av 49 år och de nygifta paret tog över Rysslands tron.
Ett år senare föddes deras första barn, Storfurstinnan Olga Nikolaevna Romanova av Ryssland. Hon var lugn och poetiskt och tyckte mycket om att läsa böcker.


18 månader senare föddes deras andra barn, Storfurstinnan Tatiana Nikolaevna Romaova av Ryssland.
Tatiana var längst av alla syskon och tyckte om att bestämma. Inom familjen kallades hon för "Guvernanten."

Efter två döttrar var Nikolai och Alexandra nu säkra på att du skulle få en son, som skulle säkra platsen som tronarvinge. Besvikelsen var stor när Alexandra födde en dotter, Storfurstinnan Maria Nikolaevna Romanova av Ryssland. Det sägs även att Nikolai var tvungen att ta en promenad på två timmar i parken för att sedan kunna möta sin hustru och nyfödda dotter med ett leende på läpparna. (Men de älskade ändå sin dotter högt.)

 

Maria ansågs ofta vara den vackraste av systrarna med sina stora vackra djupblå ögon och fina hårsvall. Hon var mycket vänlig och ville alla väl.

När Alexandra slutligen blev gravid för fjärde gången och fick ännu en dotter, Storfurstinnan Anastasia Nikolaevna Romanova av Ryssland. Anastasia var mycket busig och skämtsam. Hon var mycket bra på att imitera folk, vilket hon gjorde på ett roligt, men inte alltid alltför vänligt sätt.

När Alexandra hade blivit gravid för femte gången, så födde hon slutligen en son. För Alexandra var det hennes livs lyckligaste dag. Hon hade säkrat den ryska tronen en arvinge, hennes liv var fullbordat.

 

Alexei tyckte om att sjunga och leka med sin hund Joy.

Men när Alexei hade börjat krypa upptäckte Alexandra små bölder och sår på de ställen som han belastadee mest. Hon intalade dock sig själv att det inte var något farligt. Men när Alexei hade börjat blöda och det var nästan omöjligt stoppa blödningen stod det efter tester klart att Rysslands tronarvinge hade drabbats av den mycket farliga och ofta dödliga sjukdomen blödarsjuka. De som lider av blödarsjuka saknar en mineral i blodet som får det att stelna. Ett blåmärke kan alltså betyda döden. Han hade ärvt det från Alexandras sida som hade släktingar som dött i sjukdomen.

Alexandra och Nikolai var förtvivlade och alla möjliga doktorer och experter kallades efter, men ingen kunde göra något. Det bestämdes att Alexei skulle ha två livvakter som följde honom vart han än gick för att ta emot honom om han höll på att ramla.

Alexandra bad till Gud om ett mirakel att rädda hennes son.

Gregori Efimovich Rasputin kom från Sibirien och var en "helig" man. Det sades att han hade kontakt med Gud och kunde bota sjuka. Han trodde att man blev frälst av Gud genom synd.

Under en mässa hade Alexei drabbats av näsblod som var omöjligt att stoppa. Desperat hade Alexandra skickat efter den man som hon hade hört besitta kraften att hela. När Rasputin hade anlänt gick han fram till sängen var Alexei befann sig och talade lugnande med honom. Efter några minuter stoppades blödningen och Alexei föll i sömn. Alexandra var övertygad om att Rasputin var ett mirakel sänt från Gud för att bota hennes son, och kungaparet belönade Rasputin rikligt. De köpte honom bland annat en lägenhet i S:t Peterburg så att han alltid kunde vara nära deras son ifall något skulle hända.

Familjen skulle vid ett annat tillfälle spenderade en period i Spala. Under en tur med häst och vagn gjorde Alexei illa sig ordentligt.

Han tillbringade elva dagar i sängen, samtidigt som han svävade mellan liv och död. Alexandra lämnade aldrig hans sida. Experter kallades efter men ingen vågade göra något.

Alexandra skrev ett brev till Rasputin och bad honom att hjälpa hennes son på avstånd. Hon behövde inte vänta länge förrän Rasputin svarade; "Du behöver icke oroa dig. Den lille kommer icke dö. Låt icke läkarna störa honom för mycket."

Nästa dag var Alexei oförklarligt bättre.

Raputin mördades år 1916 av tsarens släktingar. Det sägs att han var nästan omöjlig att döda. Först blev han bjuden på kakor med gift i. Han verkade död, men ett av hans ögon rörde sig. Han försökte strypa sina mördare, men blev då skjuten i ryggen. Han verkade nu död och slängdes i en flod. När man sedan fiskade upp honom, så visade det sig att hans lungor var vattenfyllda, så han hade alltså levt när han kastades i floden. Hur mycket som är sant av detta vet man dock inte säkert.

1914 startade de t första världskriget. Ryssland krigade då mot Tyskland. Ryssland började hata allt som hade med Tyskland att göra, bland annat Tsarinnan Alexandra som hade varit tysklands prinsessa.

1917 utbröt den ryska revolutionen. Alexandra ansågs vara en tysk spion och tsaren tyskvänlig. Det var kaos i Ryssland. Folket svalt och inrikesministern Alexander Protopopov som var ansvarig inom detta område gjorde ingenting för att förbättre situationen. Folk strejkade och demonstrerade. På gatorna ropade folket i demonstration: "Ner med kriget! Ner med tsarinnan!"

Nikolai tvingades att abdikera. Hela familjen sattes i husarrest i Alexanderpalatset i ungefär ett halvår innan de meddelades att packa sina saker i augusti 1917. Eftersom att Alexei vid denna period var sjuk så reste familjen i omgångar. De (och några betjänter) eskorterades till Ipatievhuset i Ekaterinburg.

 

Där var de fångar under ungefär två månaders tid.

Natten till den 17 juli ombads hela familjen att följa med till en källare. Där väntade beväpnade män som sköt ihjäl dem alla, inklusive betjänterna

 

 

Efter mordet på Romanov gick det rykten om att Anastasias kropp inte kunde finnas och att hon därför hade överlevt. Många kvinnor påstod sig de kommande åren att de var storfurstinnan, men den mest kända av dem var Anna Andersson.

Anna Andersson räddades när hon försökte ta självmord och när hon vägrade säga vem hon var på sjukhuset så kallades hon för "Miss Okänd". Senare började hon kalla sig själv för Anastasia och påstod sig vara storfurstinnan, något som hon även gjorde fram till sin död 1986. Anna Andersson och Anastasia hade många likheter, bland annat ärr på exakt samma ställen, samt en likadan missbildning på foten och identiska öron. De hade även olikheter. Anastasia hade tunna läppar och Anna Andersson fylliga. På många foton så kan man se hur Anna Andersson biter in sina läppar för att få dem att se mindre ut och likna Anastasias mer.

Anastasias släkt trodde inte på att hon var deras Anastasia, men Anna Andersson fick många anhängare som trodde på hennes ord.

När man har gjort DNA tester på stämde inte Anna Anderssons stämde inte överens, vilket gör det omöjligt att hon skulle kunna ha varit Anastasia. Romanovs grav fann man 80 år efter mordet, där saknades Alexeis och Marias kropp. De fann man år 2007. Anastasias kropp var alltså aldrig försvunnen.

Anna Andersson var troligtvis Franziska Schanzowska, en polsk fabriksarbetare som försvann strax före Anna Andersson hittades.

← Franziska l Anna →


Kommentarer
Postat av: Ida

Sv; Neeej, jag vill inte ha en elak häxa;)

2010-05-18 @ 12:14:19
URL: http://polarnas.blogg.se/
Postat av: Sanna och julia

Det var verkligen ett bra inlägg :D

Tack så mycket!!

2010-05-21 @ 18:39:21
Postat av: cornelia

Sv; Hahahahah jag visste inte att du hade namsdag då;P

Grattis på namsdagen i efterskott:] hihihi

2010-05-23 @ 14:02:10
URL: http://corneliiaaa.blogg.se/
Postat av: Olivia

Bra inlägg!

Romanov :)

2010-05-24 @ 18:57:13
URL: http://ollesplace.blogg.se/
Postat av: Leia ♥

Bra skrivet :)

2010-05-27 @ 22:15:23
URL: http://leiabloggar.blogg.se/
Postat av: Carro

Hej!

Jag håller på att skriva ett arbete om Romanovfamiljen, och undrar om det är okej om jag använder dina bilder (på dem). Jag skriver självklart din blogg som källa!

Tack i förhand

Carro

2011-10-07 @ 18:30:37
Postat av: Malin

Hej!Intressant läsning, men har du några källor att hänvisa till om man vill läsa mer?

2011-11-30 @ 13:38:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!