Peter Pan och Wendy av J.M Barrie

2012-01-06 @ 21:12:50
Jag är givetvis (som ett hängivet Disney-fan) mycket bekant med den tecknade filmen om pojken som inte ville bli vuxen, men tills några dagar efter julafton hade jag varken sett någon annan filmatisering eller läst boken. Då upptäckte jag att filmen Peter Pan sändes på ettan och gav den en chans, utan att hoppas för mycket. Men den var otroligt underbar! Tack vare den bestämde jag mig att jag måste läsa boken.
Nu har jag beställt hem filmen och tänker blogga mer om den i nästa inlägg. Just nu ska jag skriva om boken!
.
Den handlar om en flicka med namn Wendy, som alltid berättar sagor för sina två yngre bröder. De drömmer, likt alla barn, om landet Ingenstans - där pirater, indianer, sjöjungfrur och älvor är verkliga. Hon möter honom ofta i sina drömmar, Peter Pan - den underliga och en aning malliga pojken som aldrig växer upp. Pojken som inte har begrepp om tid, är ärkefiende till den ökände Kapten Krok, vän till älvan Tingeling och hödving till de borttappade pojkarna. De borttappade pojkarna föll ur sina vaggor som spädbarn då barnflickorna tittade bort och togs till landet Ingenstans av Peter om ingen krävde att få tillbaka dem inom en vecka.
En natt kliver Peter in i Wendy och brödernas rum och vill ta med henne till sitt land för att hon ska berätta sagor för honom och pojkarna. Wendy och bröderna flyger med Peter Pan till det magiska landet och äventyret tar sin början.


Många vackra illustrationer har gjorts till boken av Robert Ingpen. Han har även teckat till Skattkammarön, som skrevs av Barries vän Robert Louis Stevenson. Disneys film Skattkammarplaneten är baserad på den boken.
.
Jag läste ut den alldeles nyligen och jag måste erkänna att jag sträckläste den utan förmågan att kunna lägga den ifrån mig. Jag älskade den verkligen. Den berörde eftersom att den hade ett sådant djup och jag var nära att börja gråta.
Jag är mycket förtjust i bokens beskrivningar av allt från Kroks karaktär till landet Ingenstans. Den var hänförande hur den fick mig att verkligen förflyttas till landet Ingenstans och se allt framför mig tydligare än många andra böcker gör.
Boken är skriven i Han och Hon form, men även i Jag form där författaren själv representerar Jag. Till en början tyckte jag inget vidare om det, men efter att berättelsen fortlöpte kom jag till att finna det vackert och roligt.
.
J.M Barrie tog inspiration till Peter Pan av sina fyra adoptivsöner, vilket porträtteras i filmen Finding Neverland, som jag tidigare bloggat lite om. Berättelsen var först en pjäs och blev sedan en bok och vittnar mycket om Barries egen längtan efter äventyr, som jag tror att vi många känner.
Barrie skänte alla rättigheter till Peter Pan till barnsjukhuset Great Ormond Street Hospital. Så länge som Peter Pan fortsätter att läsas och leva vidare får sjukhuset pengar för att kunna rädda barns liv.
Jag kan bara säga er en sak, kära läsare - LÄS DEN!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!